dinsdag 24 juni 2014

Midzomeravond wandeling in het Polderreservaat

KOCKENGEN – Tijdens de langste dag, zaterdag 21 juni, midzomeravond, werd er door de Natuurgroep Kockengen een avondwandeling door het Polderreservaat in Kockengen gehouden.
Tijdens de rondwandeling, waar 24 belangstellenden op af kwamen, vertelden gidsen van de Natuurgroep Kockengen onder meer over de wilde planten, de vogels en het beheer van het Polderreservaat.

In deze tijd van het jaar staan er veel wilde planten in bloei. In de graslanden bloeit onder andere de grote ratelaar, gevlekte riet-orchis en de kale jonker. Langs de waterkant staan het moerasvergeet-mij-nietje en beekpunge. En in de sloten bloeien de bekende gele plomp en waterlelie, maar ook het bijzondere groot blaasjeskruid, een vleesetende plant. Het beheer van het Polderreservaat is er op gericht om al deze verschillende plantensoorten een groeiplaats te geven.
Ook de vogels kwamen aan bod tijdens de avondexcursie. Er waren rietvogels, zoals de snor, rietzanger, groenling en kleine karekiet te horen. Uiteraard was er aandacht voor de zwarte stern kolonie in het Polderreservaat. Jaarlijks legt de Natuurgroep Kockengen broedvlotjes uit voor deze zeldzame vogels. Ook dit jaar zijn er weer veel vlotjes bezet en kon tijdens de excursie het voeren van de jonge vogels worden waargenomen. Tot nu toe zijn er 33 jongen waargenomen. Ook werd er stil gestaan bij het zogenaamde pestbosje. Waar in vroeger tijden koeien die waren dood gegaan door de pest werden begraven. Tot slot werd er nog even gekeken naar verschillende activiteiten die er door de Natuurgroep Kockengen worden georganiseerd.




Tekst en foto's: Gijs Kleinveld.        

Geen opmerkingen:

Een reactie posten