zondag 14 december 2014

Oud-wielrenner Gerard Vianen overleden

In Memoriam 1944 – 2014.

KOCKENGEN – Oud-profwielrenner Gerard Vianen heeft de strijd tegen leukemie verloren. De voormalige meesterknecht van toprenners als Joop Zoetemelk en Raymond Poulidor is woensdag op 70-jarige leeftijd overleden. Gerard Vianen won in 1974 een etappe in de Tour de France en boekte drie ritzeges in de Vuelta (1971 en 1972). De wielrenner uit Kockengen deed acht keer mee aan de Ronde van Frankrijk en haalde zes keer de finish in Parijs.










Gerard Vianen is geboren in de Hoek van Spengen en groeide daar in een groot gezin op. In zijn jeugd bleek hij een talentvol wielrenner te zijn. Hij werd lid van wielervereniging Sint Willibrord. In 1967 werd hij prof bij de ploeg Caballero. In zijn debuutjaar won hij vier criteriums. In 1970 verhuisde hij naar de Franse ploeg Fagor-Mercier en werd hij ploegmaat van Poulidor en Guimard. In 1973 kwam hij samen met Joop Zoetemelk bij de ploeg Gitane.

Gerard Vianen boekte zijn grootste succes op 19 juli 1974, door de Touretappe naar Nantes te winnen. De renner uit Kockengen demarreerde op 15 kilometer van de streep uit het peloton, achterhaalde vier vluchters en reed solo naar de finish. 'Hier heb ik zes jaar op gewacht,' vertelde Vianen. Immers bij zijn debuut in 1968 werd hij bij een etappe vlak voor de finish teruggepakt. 'Je hebt dagen dat je iedereen kunt verslaan. Die heb ik niet zo vaak, maar dit was zo'n dag.' Ook reed hij in de Tour de France een dag in de Groene trui. In de begin jaren 70 werd hij tweede bij het Nederlands kampioenschap. Ook won hij ritten in onder meer de Ronde van Zwitserland, Ruta del Sol, Parijs-Nice en de Ronde van Nederland. In 1977 zette Vianen een punt achter zijn wielercarrière.

Veel jongeren uit Kockengen verbleven in de jaren '60 en 70 's zomers in het zwembad. Eerst bij de Molenvliet en later in De Koet. Steevast gingen er transistorradio's mee naar het zwembad omdat er geluisterd moest worden naar tourflitsen, destijds op de radiozender Hilversum 3 (later op Radio 1). 'Hoe verging het Gerard Vianen in de Tour. De jeugd hield zich dagelijks op de hoogte, immers Kockengen was trots, al liet niemand dat uitbundig weten. Inwoners van Kockengen zijn bescheiden net zoals Gerard. Nooit op de voorgrond, maar wel een meesterknecht. Na de Tour liepen de belangstellenden uit het dorp massaal uit naar de Ronde van Kamerik. De jeugd op de fiets om Gerard aan te moedigen. In de door zijn supportersvereniging georganiseerde kermiskoers werd de wielrenner uit Kockengen al eens derde, maar in 1977, het jaar van zijn afscheid, won hij zijn eigen ronde. Gerard Vianen was voor veel wielerliefhebbers de inspiratie om van het wielrennen te gaan houden. Al jaren bezoeken wielervrienden uit Kockengen en Nieuwer ter Aa jaarlijks de Tour de France en de Amstel Goldrace. De oudere liefhebbers uit die vriendengroep zijn met het virus aangestoken door Gerard Vianen. Zo'n tien jaar terug was hij in Nieuwer Ter Aa te gast bij de wielervrienden om te vertellen over zijn wielercarrière, heel indrukwekkend vonden de toehoorders. De grootste wielrenner uit de regio is overleden, hij kon de strijd tegen leukemie niet winnen.

Tekst: Gijs Kleinveld.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten