woensdag 17 december 2014

Bätz/Witte-orgel hervormde kerk Kockengen in gebruik genomen

KOCKENGEN - De hervormde gemeente van Kockengen heeft vrijdagavond 12 december het gerestaureerde orgel weer in gebruik genomen. Namens het College van Kerkrentmeesters blies Rien Berger op een oude orgelpijp. Tijdens de ingebruikname werd het orgel bespeeld door de organisten Martijn van de Weerd, Henk Gijzen en Ad van Dam. Gesproken werd er onder meer door dominee Hooydonk en orgelmaker Henk van Eeken. Vincent Boele verzorgde het uitleidend orgelspel.
Orgelmaker Henk van Eeken uit Herwijnen voerde niet alleen technisch herstel uit ook de oorspronkelijke samenhang in dispositie en klank werd hersteld. Het orgel werd in 1884 door de firma Bätz/Witte gebouwd voor de oud-katholieke kerk in Utrecht. In 1912 werd het overgeplaatst naar de nieuwe Sint-Gertrudiskerk in Utrecht. In 1969 werd het instrument door de firma Blank gerestaureerd en gewijzigd en overgeplaatst naar de hervormde kerk van Kockengen.
In 2011 moest er een instandhoudingsplan worden geschreven, dat resulteerde in de restauratie die het afgelopen jaar is uitgevoerd door orgelmaker Henk van Eeken uit Herwijnen. Kern van de restauratie vormde het herstel van de windlade, die meerdere lekkages vertoonde. Ook heeft het orgel een aantal dispositiewijzigingen ondergaan. Zo is de Trompet 8’ compleet technisch hersteld, zijn de houten pijpen van de Roerfluit 8’, die in 1969 waren verwijderd, weer teruggeplaatst; is de Bourdon 16’ weer als register op het ondermanuaal geplaatst, is de Mixtuur uit 1969 verwijderd en vervangen door een Cornet V discant; is de Sesquialter uit 1969 verwijderd en vervangen door een nieuwe Viola di Gamba 8’, is de Prestant 4’ op de kantsleep veranderd in een Nasard 3’; en is de Octaaf 2’ op de kantsleep verdwenen vanwege ruimte voor onderhoud aan het orgel. Het orgel telt nu dertien stemmen, verdeeld over hoofdwerk en nevenwerk. Het pedaal is aangehangen.
Tekst en foto's Gijs Kleinveld

Geen opmerkingen:

Een reactie posten