donderdag 2 oktober 2014

“Stoere haas in de hoofdrol”

De polder Spengen bij Kockengen is het decor voor opnamen van de film “Holland”; de opvolger van het bioscoop-succes “De Nieuwe Wildernis” zo lezen we in het AD van 25-9.

Na een tip van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging kwam de filmploeg in de polder terecht omdat er – ondanks alles – nog wat hazen zitten. Met wat drijvers komen ze uit hun “leger” en voor de camera voor wat mooie plaatjes. “Van de 5 dieren uit de film is de haas toch wel de stoerste. Met alleen maar vijanden, geen hol en niet eens zo’n dikke vacht overleeft hij het” aldus de producer, de heer A. Janse.

Nou, dat wordt straks in het jachtseizoen wel anders. Wat een bedroevende vertoning; maar weest gerust: deze komt niet in de film. Met in de hoofdrol een paar (en niet meer!) stoere dieren zonder kansen en nu niet als onderwerp maar als lijdend voorwerp. Nadat de “4- Wheel Drive” in het speciaal voor dit doel gepachte weiland is geparkeerd rollen er minimaal 4 drijvers, 2 jagers en 1 of 2 honden uit en stellen zich op; de drijvers op de kop en de jagers “tactisch” langs de lange zijde. Het kort-gemaaide en -gevreten weiland voor de intensieve veehouderij (niks wildernis) biedt onze hazen amper dekking. Maar ondanks alles probeert het stoere dier te ontsnappen. Weinig kans. Met 2 jagers schiet je er altijd wel minimaal 1 of 2 schoten hagel in, om daarna weer trots met de “buit” in de auto te stappen… Wat een “sport”.

Ooit zo’n radeloos aangeschoten dier voor je voeten gehad? Of een mislukte poging zien doen dan maar de hele wetering (de Bijleveld) over te zwemmen nadat al het andere wat leeft ook allang op de vlucht is geslagen?

“Vergeet niet, jagers zijn natuurliefhebbers” (Hr. Janse). Alleen door de vizier van een geweer. Bij de jubilerende natuurgroep Kockengen is er in al die 40 jaar nog nooit één lid geworden.

Tekst: Pieter Lemmens, Bilthoven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten