dinsdag 7 oktober 2014

Jongeren uit Stichtse Vecht vertellen enthousiast over hun reizen naar Ghana

 KOCKENGEN – Op een bijeenkomst van SISAB, maandagavond 6 oktober, in het voormalige gemeentehuis Boom en Bosch in Breukelen vertelden zeven meiden uit de regio enthousiast over hun reizen naar Ghana. Drie jongeren, Lotte Paardenkooper, Francine Fokkema en Irma van Selm komen uit Kockengen en waren afgelopen zomer drie weken in Ghana om er te werken aan een lerarenwoning en een school.
 Sinds een aantal jaren neemt het aantal jongeren dat actief deelneemt aan projecten in ontwikkelingslanden toe. Er zijn momenteel verschillende organisaties die reizen organiseren om ter plaatse werkzaamheden te verrichten, vaak zijn dat bouwprojecten en/of activiteiten voor scholing. Deelnemers moeten zelf hun reiskosten betalen en daarnaast ook nog een bijdrage leveren aan het project. Dit betekent dat men vaak al een jaar van te voren begint met het opzetten van acties en campagnes om de reis mogelijk te maken.
Opvallend is dat in de Stichtse Vecht veel voor projecten in Ghana gekozen wordt.

Tijdens de bijeenkomst sprak Maaike Slingerland uit Loenersloot voor een volle zaal met meer dan 70 belangstellenden met passie over het computerschoolproject voor middelbare scholieren en vol uit Navrongo en omgeving. Maaike woonde in 2010 zes maanden in het noorden van Ghana en in 2012 een wat kortere periode. Ze is verknocht aan het land en voelt zich er meer thuis dan in Nederland. Lotte Paardenkooper en Francine Fokkema uit Kockengen begonnen hun verhaal over Ghana met het bij iedereen bekende liedje/dansje: hoofd, schouders, knie en teen, maar dan in het Ghanees, waar de hele zaal aan mee moest doen. De twee vriendinnen verbleven afgelopen zomer drie weken in Dagbiriboari om te werken aan de bouw van een lerarenwoning. Irma van Selm uit Kockengen was samen met Kyra Fris uit Gouda in Pokukrom in het noorden van Ghana om te helpen bij de bouw van een school. Ellen Uitenbosch en Joanne Boele uit Breukelen namen vanuit de Pauluskerk deel aan een jongerenreis naar Ghana. Zij hadden samen met andere jongeren uit Breukelen € 14.000,- ingezameld voor een revalidatiecentrum met dagopvang in Abesim, nabij Sunyani. Ook hadden zij kleding, waaronder voetbaltenues, een schrijfmateriaal meegenomen. Ter plaatse hebben zij onder meer geschilderd aan het gebouw.
Alle jongeren hadden het over de grote verschillen tussen Nederland en Ghana. Het viel de jongeren met name op dat Ghanezen erg aardig en gastvrij zijn. Ghanezen drag bijna alles, zoals emmers water, op hun hoofd, mannen soms wel vijftig kilo, het verkeer is er een chaos. Vaak is het onduidelijk wie bij wie hoort. Er zijn grote gezinnen die bestaan uit een moeder met soms wel tien kinderen, maar de vader is er niet. In dorp, dat zo afgelegen is dat de bewoners nog nooit eerder een blanke habben gezien, heeft iedereen wel een mobieltje. Vaak is het in Ghana nog gewoon dat ouders en ook leerkrachten kinderen slaan.

Tekst en foto's: Gijs Kleinveld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten