dinsdag 6 mei 2014

Vrijheid geef je door, Veel jeugd bij dodenherdenking in Kockengen


KOCKENGEN – Bij de dodenherdenking in Kockengen was evenals vorig jaar veel jeugd aanwezig. In een toespraak bij het voormalige gemeentehuis op het Kerkplein gaf de nieuwe wethouder Franko Zivkovic-Laurenta aan dat de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog ons doen beseffen hoe we, niet alleen vandaag, maar ook morgen en elke daarop volgende dag, die vrijheid moeten koesteren en daar met elkaar aan die vrijheid moeten blijven werken.

Op de begraafplaats legde de wethouder een krans bij het graf van Hendrik Brunt, die in 1945 door de Duitsers werd doodgeschoten. Familieleden van Brunt en de veteraan Dan Braggaar legden bloemen. Tijdens de herdenking werd de muziek verzorgd door het Kockengens Blazers Ensemble. Het thema dit jaar was: Vrijheid geef je door.
In zijn toespraak gaf wethouder Zivkovic-Laurenta onder meer aan dat de geschiedenis, maar ook wat er vandaag de dag in de wereld gebeurt, ons leert waarom het belangrijk is om te gedenken. De wethouder droeg een gedicht van Armando voor. Dat deed hem denken aan woorden van Henk van Randwijk, een groot de verzetsleider in de Tweede Wereldoorlog: 'Een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen, dan dooft het licht. De wethouder stond tevens even stil bij de gebeurtenissen in '40-'45 in Stichtse Vecht en omgeving. 'Lafhartigheid en heldendaden wisselden elkaar af. Zo waren er bombardementen op spoorwegverbindingen en wapendroppings door de geallieerden. Vijandelijke acties gingen gepaard met angstige momenten. Razzia's en huiszoekingen zorgden voor opschudding. Verschillende inwoners konden niet ontkomen aan tewerkstelling of dwangarbeid. Het verzet organiseerde zich via onder meer knokploegen en met koeriers en radio-zendgroepen hielden ze elkaar aangesloten. Onderduikers werden ondergebracht in verschillende schuilplaatsen. Er vonden tal van sabotageacties plaats. Helaas hebben destijds ook verschillende inwoners van onze regio hun verzetsdaden moeten bekopen met de hoogste tol. Na de Tweede Wereldoorlog is in ons land de dreiging van oorlog of bezetting gelukkig afwezig. Dat geldt echter lang niet overal in de wereld. Immers als wij nu in de wereld om ons heen kijken, zien we dat de woorden van Armando nog steeds gelden. Ook nu woeden er op verschillende plekken in de wereld oorlogen, of zijn er brandhaarden, bijvoorbeeld in Centraal Afrika, Syrië en dichterbij huis in Oekraïne. Terwijl wij onze vrijheid koesteren, zijn er nog steeds miljoenen mensen die daarvan slechts kunnen dromen. Zij moeten zien te overleven te midden van oorlog en geweld.'


Tekst en foto: Gijs Kleinveld

Geen opmerkingen:

Een reactie posten