woensdag 9 oktober 2013

12 oktober: Koren uit het Groene Hart op Kerkplein Woerden

Zeven zangkoren uit het Groene Hart zingen zaterdag 12 oktober een heel gevarieerd repertoire op het Woerdense Kerkplein. Samen vullen ze het Korenfestival, dat Stichting de Mantelmeeuw (hospice en thuiszorg in Woerden) van 10.30 tot 16.30 uur organiseert. Het festival wordt geopend door burgemeester Victor Molkenboer van Woerden, die ook ambassadeur is van het hospice. Voorafgaand aan het Korenfestival laat beiaardier Henk Verhoef vanaf de Petruskerk toepasselijke carillonklanken over het Kerkplein dwarrelen. Het Korenfestival is onderdeel van het internationale evenement ‘Voices for hospices’. Over de hele wereld laten mooie koren die dag simultaan hun stemmen horen.

Veel soorten muziek

Het podium is zaterdag 12 oktober voor twee mannenkoren (Zanglust uit Linschoten en Bravour uit Woerden), drie vrouwenkoren (Sing 2 Swing en Koordaat uit Woerden, Ludiek uit Linschoten) en twee gemengde koren (Sterk Spul uit Linschoten en Rhythm & Friends uit Harmelen). De koren zingen hun eigen, heel afwisselende repertoire, variërend van evergreens tot smartlappen, van pop en musicalliedjes tot zeemansliederen en licht klassiek.

12 oktober is de internationale dag van de palliatieve zorg. Met het Korenfestival wordt die dag op de hele wereld aandacht gevraagd voor hospices en palliatieve zorg. Stichting de Mantelmeeuw ondersteunt in het hospice en met terminale thuiszorg in Woerden mensen in de laatste fase van hun leven.

Steun uit de regio

In de kraam van de Mantelmeeuw wordt kunst te koop aangeboden. Uit de nalatenschap van de overleden Linschotense kunstenares Riek ter Maat zijn twee schilderijen beschikbaar gesteld. Daarop kan door bezoekers worden geboden. De schilderijen gaan naar de hoogst biedende, en de opbrengst komt geheel ten goede aan de Mantelmeeuw. Dat geldt ook voor de houten beelden van Woerdenaar Jan Bos: ook daarvan gaat de opbrengst naar de Mantelmeeuw. Verder worden in de kraam dichtbundeltjes van Maartje van den Bosch uit Linschoten aangeboden en CD’s met gedichten-op-muziek van Marcel Kooijman en Dick van Vliet.

Het Cultuur Platform Woerden en de gemeente dragen met subsidie bij aan het Korenfestival. Het carillonconcert dat ’s morgens voorafgaand aan de kooroptredens wordt gehouden is gesponsord door Rotaryclub Woerden-Oude Rijn. Daarnaast ontvangt Stichting de Mantelmeeuw diverse sponsoring van de plaatselijke middenstand.

Voor bezoekers van het Korenfestival schenkt de Mantelmeeuw graag een (gratis) kopje koffie of thee.

Meer informatie over het programma op 12 oktober is te vinden op de website van de Mantelmeeuw www.demantelmeeuw.nl.

Foto's: Hans Pieters

Geen opmerkingen:

Een reactie posten