De conclusies van Evenhuis en Hermans zijn gebaseerd op analyses van de GOUD-studie, waarin de gezondheid is onderzocht van ruim duizend verstandelijk gehandicapte 50-plus cliënten van de zorgorganisaties Ipse de Bruggen, Abrona en Amarant.
Nederlanders met een verstandelijke handicap die op dit moment in een woonvorm van een zorgorganisatie wonen, zijn voor de AWBZ ingedeeld in acht groepen, de zogenoemde zorgzwaartepaketten (ZZP-VG).
Voor de indeling wordt vooral bekeken hoeveel hulp mensen nodig hebben bij de algemene dagelijkse levensverrichtingen zoals aan- en uitkleden, persoonlijke verzorging, opstaan en naar bed gaan, boodschappen doen, eten koken etc. Mensen in ZZP-VG 1 hebben maar weinig ondersteuning nodig en mensen in ZZP-VG 8 moeten compleet worden verzorgd.
ZZP-VG 4 in de AWBZ behouden
In de nieuwe AWBZ-plannen zouden mensen uit de groepen ZZP 1 tot en met 4 zelfstandig moeten gaan wonen. Evenhuis en Hermans hebben zich in hun onderzoek op mensen uit deze groepen gericht. Dat zijn vooral mensen met een matige of lichte beperking die nu in groepshuizen in de wijk wonen. Evenhuis en Hermans pleiten ervoor dat de zorg voor ZZP-VG 4 in de AWBZ behouden blijft. Mensen in ZZP-VG 1-3 zouden op individuele basis moeten worden beoordeeld.” Twee rapporten met hun bevindingen zijn naar de Tweede Kamer gestuurd.Meer informatie vindt u op de website Erasmus MC (www.erasmusmc.nl).
De rapporten zijn te lezen op www.vgn.nl en onbeperktgezond.nl.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten