maandag 28 januari 2013

Praat mee over Kockengen Waterproof

Op dinsdag 5 februari 2013 organiseren gemeente Stichtse Vecht, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en provincie Utrecht een bijeenkomst over de bodemdalings- en waterproblematiek voor inwoners, ondernemers en gebruikers van het gebied Kockengen. Gemeente, hoogheemraadschap en provincie hebben de gezamenlijke intentie om te komen tot een langetermijnvisie- en oplossingsrichting voor de problematiek. De bijeenkomst vindt plaats tijdens de dorpstafel van het dorpscomité Kockengen om 19.30 uur en wordt gehouden in Woonzorgcentrum Overdorp, Overdorp 6 in Kockengen. U dient zich hiervoor aan te melden.

Alle partijen – gemeente, provincie en hoogheemraadschap – erkennen het probleem van de bodem- en waterproblematiek. De gemeente neemt het initiatief en heeft de regie genomen om samen met genoemde partijen oplossingsrichtingen aan te dragen. Een groep van specialisten heeft in het laatste kwartaal van 2012 tijdens een zogeheten Wateratelier drie mogelijke oplossingsrichtingen geïnventariseerd.

Presentatie oplossingsrichtingen

Tijdens de bijeenkomst van 5 februari a.s. worden de oplossingsrichtingen gepresenteerd en aan inwoners gevraagd wat ze ervan vinden. Het betrekken van inwoners, ondernemers en gebruikers van het gebied is een belangrijk onderdeel van het traject om te komen tot een raadsvoorstel en de besluitvorming bij hoogheemraadschap en provincie. Inwoners, ondernemers en gebruikers leveren daarvoor belangrijke bouwstenen. Doel van deze bijeenkomst is daarom het toetsen en verrijken van de richtingen met de kennis uit het gebied.

Aanmelden

U dient zich vooraf aan te melden voor de bijeenkomst. Dat kan via de mail kockengenwaterproof@stichtsevecht.nl. Eventueel kunt u ook bellen naar dhr. E. Broeke, tel. 0346 – 254 000. U bent van harte welkom.

Programma 5 februari

Het programma staat onder leiding van voorzitter Barend van Benthum en ziet er globaal als volgt uit:
  • Waar gaat het over?
  • Proces t/m besluitvorming, rol inwoners, ondernemers en gebruikers
  • Presentatie drie varianten met voor en tegenargumenten.
  • In groepen bespreken en aanvullen varianten
  • Terugkoppeling per groep
  • Hoe verder?

Uiteindelijke keuzes hangen af van veel factoren

De aanpak hangt van veel factoren af. Denk daarbij aan de kosten, de omvang van het probleem, een nadere inventarisatie van verantwoordelijkheden tussen diverse overheden en particulieren, de diverse oplossingsrichtingen en de besluitvorming daarover door de genoemde partijen. Besluitvorming vindt medio 2013 plaats.

Achtergrond

In Kockengen zakt de veenbodem met 1,9 tot 3,7 cm per jaar. Deze bodemdaling leidt in delen van het dorp tot schade aan ondergrondse en bovengrondse infrastructuur en tot water op straat. Naar verwachting zullen de problemen de komende jaren groter worden voor Kockengen, niet alleen door de aanhoudende bodemdaling, maar ook door de voorspelde klimaatverandering waardoor het vaker extreem zal regenen. Reden voor gemeente Stichtse Vecht, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en provincie Utrecht om een langetermijnvisie- en oplossingsrichting voor de problematiek te inventariseren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten