zondag 3 maart 2013

Abrona: “Groot deel verstandelijk gehandicapten dupe van AWBZ-hervorming”

Een groot deel van de mensen met een verstandelijke handicap die volgens de nieuwe AWBZ-plannen zelfstandig moeten gaan wonen, zal dat niet redden. Een zelfstandig bestaan is niet mogelijk vanwege hun handicaps en hun slechte gezondheid. Dat concluderen prof. dr. Heleen Evenhuis, hoogleraar Geneeskunde voor Verstandelijk Gehandicapten, verbonden aan het Erasmus MC en haar medeonderzoeker Heidi Hermans, uit een wetenschappelijke analyse.

De conclusies van Evenhuis en Hermans zijn gebaseerd op analyses van de GOUD-studie, waarin de gezondheid is onderzocht van ruim duizend verstandelijk gehandicapte 50-plus cliënten van de zorgorganisaties Ipse de Bruggen, Abrona en Amarant.

Nederlanders met een verstandelijke handicap die op dit moment in een woonvorm van een zorgorganisatie wonen, zijn voor de AWBZ ingedeeld in acht groepen, de zogenoemde zorgzwaartepaketten (ZZP-VG).

Voor de indeling wordt vooral bekeken hoeveel hulp mensen nodig hebben bij de algemene dagelijkse levensverrichtingen zoals aan- en uitkleden, persoonlijke verzorging, opstaan en naar bed gaan, boodschappen doen, eten koken etc. Mensen in ZZP-VG 1 hebben maar weinig ondersteuning nodig en mensen in ZZP-VG 8 moeten compleet worden verzorgd.

ZZP-VG 4 in de AWBZ behouden

In de nieuwe AWBZ-plannen zouden mensen uit de groepen ZZP 1 tot en met 4 zelfstandig moeten gaan wonen. Evenhuis en Hermans hebben zich in hun onderzoek op mensen uit deze groepen gericht. Dat zijn vooral mensen met een matige of lichte beperking die nu in groepshuizen in de wijk wonen. Evenhuis en Hermans pleiten ervoor dat de zorg voor ZZP-VG 4 in de AWBZ behouden blijft. Mensen in ZZP-VG 1-3 zouden op individuele basis moeten worden beoordeeld.” Twee rapporten met hun bevindingen zijn naar de Tweede Kamer gestuurd.
Meer informatie vindt u op de website Erasmus MC (www.erasmusmc.nl).
De rapporten zijn te lezen op www.vgn.nl en onbeperktgezond.nl.

Abrona in tv-reportage

In media is er momenteel volop aandacht voor deze problematiek in de gehandicaptenzorg. Abrona besteedde in januari ook al aandacht hieraan door mee te werken aan een tv-reportage voor Een Vandaag. In deze reportage is Albert-Jan te zien die bij Abrona woont. Voor meer informatie, kijk op www.abrona.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten