vrijdag 31 juli 2015

Houd je conditie de zomermaanden op peil en kom trimzwemmen

In de zomermaanden liggen de meeste sporten stil. Trimzwemmen in Zwem- en Recreatiepark De Koet niet, dat gaat het hele zwemseizoen door.
jong en oud kunnen vrijblijvend een keertje mee doen op woensdagavond van 20.00 tot 21.00 uur.
Het niveau van de zwemmers kan onderling verschillen, maar zowel baantjeszwemmers als wedstrijdzwemmers kunnen meedoen. Meestal beperkt de groep zich tot de traditionele zwemslagen als schoolslag en rug- of borstcrawl, maar de andere zwemslagen kunnen ook aan bod komen. Mensen die de borst- en rugcrawl nog niet (volledig) beheersen kunnen uiteraard gewoon meedoen. De trainer geeft desgewenst aanwijzingen over de uitvoering van een zwemslag hoewel het trimzwemmen geen echte zwemles is. Er wordt eerst een kwartiertje rustig in gezwommen en daarna volgt de training.



Wandelaars uit Kockengen lopen 99-ste Nijmeegse Vierdaagse


Ieder jaar nemen enkele wandelaars uit Kockengen deel aan de Nijmeegse Vierdaagse. Ook dit jaar waren de trouwe lopers weer van de partij bij de 99-ste editie. Iedere dag 40 of 50 kilometer in en rondom Nijmegen lopen. Ruim 45.000 wandelaars gingen vorige week dinsdagmorgen vroeg van start. Iets meer dan 41.000 liefhebbers bereikten de finish. Op vrijdag, de laatste dag, was het groot feest op de Via Gladiola.


Traditiegetrouw praten de deelnemers aan de Vierdaagse uit Kockengen de zaterdag na het evenement tijdens een after party even na over datgene zij beleefd hebben. Dinsdag werd er gestart in de regen, de rest van de week was het droog, prima wandelweer.

De deelnemers uit Kockengen waren erg tevreden over hun eigen prestatie en ook over de organisatie. 'Zoals altijd was de sfeer uitstekend en was de organisatie prima in orde. Alles verliep op rolletjes,’ vertellen de wandelaars. ‘Het was overal gezellig. De straten waren versierd. Op momenten waarop je het even moeilijk hebt, wordt je gedragen door het publiek. Er werd van alles, waaronder appels, uitgedeeld. Zowel kinderen als ouderen waren vanaf 4.00 uur ’s morgens druk in de weer. Ze moedigen de deelnemers niet alleen aan, maar zorgden ook voor water. Blaren hebben de wandelaars uit Kockengen, op een klein blaartje na, niet opgelopen.  De wandelaars uit Kockengen zijn allemaal besmet met het wandelvirus. Wat ooit begon als een uitdaging voor één keer, is nu iets dat ze niet meer willen missen. De wandelaars uit Kockengen hebben afgesproken volgend jaar de honderdste Vierdaagse te lopen. Of iedereen wordt toegelaten is op dit moment nog niet duidelijk. Het evenement in Nijmegen werd in 1909 voor het eerste gehouden. Er deden 306 wandelaars mee.
De meesten uit Kockengen liepen dit jaar 40 kilometer, maar Pim, Maikel en Wim liepen 50 kilometer per dag. Jan Berg behoort inmiddels tot de senioren en liep dagelijks 30 kilometer.
Bep van Schaik (11 keer gelopen), Pim Vossestein (18), Will van Voskuilen (10), Jan Berg (11), Wim Nelis (6), en Helma van den Ancker (14) zijn volgend jaar weer van de partij. Jaap Oudshoorn en Jan Lauwers liepen voor de derde keer mee en Maikel Samsom voor de tweede keer.
Deelnemers uit Kockengen zijn altijd welkom op de jaarlijkse after party, inmiddels een soort reünie. De wandelaars kunnen zich melden bij Helma van den Ancker.

Tekst: Gijs Kleinveld.

dinsdag 28 juli 2015

Zeepsop glijden tijdens zomerinstuif De Koet


Vanaf 13 juli tot en met 21 augustus is er weer zomerinstuif bij De Koet.
Iedere woensdagmiddag een leuke activiteit van 14.00 tot 16.00 uur. Voor deze activiteiten gelden geen extra inschrijfkosten, gewoon komen en meedoen! Woensdagmiddag 22 juli was er zeepsop glijden. Veel kinderen hadden plezier en vermaakten zich uitstekend.



Guppy Zwemmen in De Koet

Zaterdag 11 juli hebben in zwembad De Koet zes guppy's hun brevet gehaald. Ze hebben hebben bellen geblazen, beestjes op een bootje vervoerd, liedjes gezongen en zelf op een boot gezeten. Gefeliciteerd!!!
Wegens succes gaan we eind van de zomervakantie nog een aantal lessen doen. Het guppyzwemmen is een speelse manier om in vier lessen kennis te maken met water. De eerste les zal zijn op 15 augustus om 9.00 uur. Nieuwe aanmeldingen zijn welkom via de site: www.dekoet.nl

Let op: 29 augustus niet.

maandag 27 juli 2015

Stormschade in Kockengen


 Storm in de zomer komt niet vaak voor. De afgelopen honderd jaar zo'n negen keer. Afgelopen zaterdag hadden met name de kustprovincies, maar ook Friesland, Groningen en de provincie Utrecht te kampen met storm met zo nu en dan zware windstoten. Dat terwijl de bomen volop in het blad staan. Juist dan is de kans op schade groot. Overal in Nederland zijn er bomen omgewaaid. In Kockengen was de vrijwillige brandweer de hele dag in touw om omgewaaide bomen van de wegen te halen. Zo waren er bomen omgewaaid op de Wagendijk, op de Kerkweg, in Portengen, op het spoor tussen Breukelen en Woerden en op de Purperreiger. Ook waren er hier en daar pannen van daken gewaaid.

 Tekst en foto: Gijs Kleinveld.
 Foto's: brandweer Kockengen.



Mevrouw Van der Lugt viert in Overdorp 101-ste verjaardag

Mevrouw Van der Lugt is op 16 juli 101 jaar geworden. Zij vierde haar verjaardag in Zorgcentrum Overdorp samen met haar broer van 92,neven en nichten en kennissen. Mevrouw Van der Lugt is de oudste inwoonster van Overdorp.



dinsdag 14 juli 2015

Molen en gemaal aan de Wagendijk in reparatie



Molen en gemaal aan de Wagendijk in reparatie. Lees het verhaal met molenaar Piet Lemmens in het AD/ Utrechts Nieuwsblad. En dan staan er ook nog een paar dijkkinderen op de foto.... http://www.douweanneverbrugge.nl/Douwe_Anne_Verbrugge/2015_files/molen_gemaal%5B1%5D%20kopie.jpg


Foto: Douwe Anne Verbrugge.

maandag 13 juli 2015

HannaH Huiswerkbegeleiding sluit deuren

Na dit schoolseizoen sluit HannaH Huiswerkbegeleiding na veertien jaar de deuren. HannaH gaat met pensioen en heeft daardoor meer tijd om bijvoorbeeld te reizen buiten de schoolvakanties of zich bezig te houden met schilderen en haar schilderclubje. 'Het begeleiden van scholieren uit het voorgezet onderwijs en ook leerlingen van de basisschool en het begeleiden of coachen van studenten van het MBO heb ik altijd met heel veel plezier gedaan. Ik denk dat de leerlingen, het moeten er door de tijd heen zo'n 350 tot 400 zijn geweest, ook met plezier hier de begeleiding hebben gevolgd,' vertelt HannaH. Met ingang van het schooljaar 2015/2016 start Lydia Gels Huiswerkbegeleiding Kockengen op een nieuwe locatie, Wagendijk 43.


'Ik heb heel veel vreugde aan de huiswerkbegeleiding beleefd. Het heeft mij erg veel voldoening gegeven. Ik had altijd plezier in mijn werk en was nooit ziek. Er ontstond een klik met de leerlingen, vaak zelfs een persoonlijke band. Wel was ik op z'n tijd ook streng. Voor ik met een leerling in zee ging, werden er afspraken gemaakt en de regels doorgesproken. Zo kwamen de leerklingen uit school direct naar mij en had ik inzicht in de resultaten op school. Hield een leerling zich niet aan de regels dan volgden er sancties. Een enkele keer stopte de begeleiding. Ouders en leerlingen deden nooit tevergeefs een beroep op mij. Ik probeerde voor iedereen en passende vorm en inhoud te vinden, om tot betere resultaten te komen. Zo heb ik naast groepsbegeleiding ook individuele begeleiding in bepaalde vakken gegeven of werd samen met de student gezocht naar een oplossing van de problemen in de vorm van coaching, ' vervolgt HannaH.

Heel veel jongeren uit Kockengen en omgeving hebben bij HannaH een deel van hun schooltijd huiswerkbegeleiding gehad, in welke vorm of op welke manier dan ook. 'De leerlingen, soms wel negen of elf per dag, behaalden bijna altijd goede resultaten. Dat uitte zich niet alleen in betere cijfers, maar ook in meer zelfvertrouwen, het verbeteren van studievaardigheden en planning. Was er een tien gehaald dan was de beloning een mars. De begeleiding zorgde over het algemeen aan het thuisfront voor meer rust en een ontspannen omgang met elkaar. Wel moet ik kwijt dat er soms door ouders te veel van de leerlingen werd gevraagd. Niet iedereen hoeft Havo of VWO te halen. Soms voelen jongeren zich beter thuis op het VMBO, ' vervolgt HannaH.

De ouders van al de leerlingen die bij mij huiswerkbegeleiding hebben gehad ben ik dankbaar voor het in mij gestelde vertrouwen. Zij hebben mij hun kind toevertrouwd, zodat zij zich onder mijn vleugels konden ontwikkelen. Meestal is het zo dat wat erin zit er ook uit komt. Als de basis goed is komt een kind, al is met met een grote omweg, toch daar waar het zijn moet. Het is belangrijk dat ouders hun kinderen blijven vertrouwen, ' besluit HannaH.

Tekst en foto: Gijs Kleinveld.

donderdag 9 juli 2015

Druk bezocht afscheidsfeest Van Doornschool



Traditiegetrouw wordt het schooljaar op de Van Doornschool vlak voor de vakantie afgesloten met een pleinfeest. Dit jaar een bijzonder feest. Er werd wel feest gevierd, maar de leerlingen, het team en de ouders hadden een dubbel. Het pleinfeest was een afscheidsfeest. Immers na 143 jaar sluit de Van Doornschool na dit schooljaar de deuren definitief. Reden om iedereen die betrokken is of is geweest bij de Van Doornschool uit te nodigen om bij elkaar te komen, wat te drinken, herinneringen op te halen en afscheid te nemen. Dat kon donderdag 2 juli op een koffie-ochtend en vrijdag 3 juli op het traditionele pleinfeest. Eerst voor de leerlingen en het team en daarna voor iedereen die ooit berokken is geweest bij de school. Heel veel mensen gaven gehoor aan de uitnodiging. Op een zwoele zomeravond werden er heel veel herinneringen opgehaald.


De Van Doornschool startte 143 jaar geleden in een pand achter de rk kerk dat van ouderdom moest worden afgebroken. In 1989 werd de nieuw gebouwde school aan de Driestammenweg in gebruik genomen. Deze week sluiten de deuren van de rk school voorgoed. Toch blijft het gebouw dienst doen als schoolgebouw. De school wordt op 1 augustus 2015 door het bestuur overgedragen aan het bestuur van 't Kockenest. In het nieuwe schooljaar start 't Kockenest aan de Driestammenweg. Het schoolgebouw aan de Julianaweg wordt in het derde kwartaal van dit jaar terug gegeven aan de gemeente Stichtse Vecht.



Al sinds 1873 had Kockengen een katholieke lagere school, waarmee het dorp op het platteland tot de koplopers behoorde. Meester Boekhorst was het eerste schoolhoofd, hij zou het bijna veertig jaar blijven. Het huidige Zaal Het Lokaal was het eerste onderkomen van de school. In 1921 werd het vervangen door het schoolgebouw vlakbij de kerk. Drie klaslokalen boven en beneden de gymzaal. Tot 1944 was Th. van Doorn, 'meester Van Doorn senior' hoofd van deze school. Zijn zoon. G.W.M. (Gert) van Doorn, volgde hem op. Hij moest eind 1944 vanwege brandstofgebrek de school sluiten voor de kinderen. Een paar jaar na de oorlog werd de school ingrijpend verbouwd. Er kwam meer ruimte, beter sanitair en oliestook. Tijdens deze renovatie werd er tijdelijk school gehouden in het Verenigingsgebouw/clubhuis, waarmee onderwijzers en leerlingen weer even terug waren op het vertrekpunt van 1873.
De gang van zaken op school werd dertig jaar lang bepaald door de 'jonge' meester Van Doorn. Hij is voor veel katholieken uit Kockengen 'de meester' geweest en altijd gebleven. Toen hij als gediplomeerd onderwijzer van school kwam, kon hij drie maanden bij zijn vader in Kockengen aan de slag als invaller voor een zieke collega. De volgende tien jaar stond hij in Benschop voor de klas. Om in 1944 zijn vader op te volgen, die toen vervroegd met pensioen ging. Bij het aantreden van Van Doorn jr. waren er negentig kinderen op school, verdeeld over zeven klassen. Het schoolhoofd nam de drie hoogste klassen voor zijn rekening, terwijl de resterende vier door twee leerkrachten werden bemand. Meester Van Doorn heeft 700 leerlingen in de klas gehad. Hij was een degelijke, ouderwetse schoolmeester. In 1975 ging hij met pensioen. Bij het afscheid van de laatste meester met de naam van Doorn kreeg op 1 februari 1975 de school officieel de naam 'Van Doornschool'.

Tekst: Gijs Kleinveld. Bron: Van Doornschool.
Foto's: Gijs Kleinveld. Van Doornschool, Marla van den Haak.






woensdag 8 juli 2015

Smaakvol Kockengen groot succes

 De eerste editie van Smaakvol Kockengen, zaterdag 4 juli op het Kerkplein, is een groot succes geworden. Met name 's avonds was het een drukte van belang. Veel inwoners van Kockengen en omgeving kwamen een hapje proeven en een slokje drinken. Genieten van kleine gerechtjes. De Horeca-ondernemers van het dorp presenteerden naast de gebruikelijke hapjes gerechtjes die normaliter niet verkrijgbaar zijn bij de betreffende ondernemers. Het publiek was bijzonder enthousiast en ook de ondernemers waren erg tevreden. 'Eindelijk weer eens een leuk evenement op het oude dorp. Ik ben er volgend jaar weer bij.' Het bleef lang gezellig op een zwoele zomeravond in Kockengen. De muziek werd verzorgd door DJ Henk Hoogeveen en de band The Hipzz.






Tekst: Gijs Kleinveld.

Kerkuilen in Kockengen geringd


























Inmiddels hangen er in Kockengen en omgeving zo ongeveer vijftig nestkasten voor uilen. In het gebied rondom Kockengen komen drie soorten uilen voor. Er worden regelmatig kerkuilen, bosuilen en steenuilen waargenomen. Een speciale werkgroep van de Natuurgroep Kockengen heeft de nestkasten opgehangen en controleert de kasten ook. Zaterdag 4 juli werden onder leiding van Jan de Lange namens de Natuurgroep Kockengen en de leden van de regionale nestkastenwerkgroep Johan Tuls en Mark van Leeuwen enkele nestkasten met jonge kerkuilen bezocht om de uilskuikens te ringen. Op één locatie, waar de week ervoor nog vijf jongen waren gezien, werden twee dode kuikens gevonden. Dood gegaan door de tropische hitte vorige week. Op een andere locatie broeden de kerkuilen niet in de daar opgehangen nestkast maar op een balk achter een isolatiewand. Uiteindelijke lukte het de vrijwilligers de vier jongen te ringen.

De kerkuil broedt van nature in oude gebouwen, schuren, hooibergen, ed. in een nis of holle ruimte in de constructie van het gebouw. Dit soort gebouwen en plekken om te broeden zijn zeldzaam geworden. De speciale broedkisten voor kerkuilen hangen hoog boven in de spanten van stallen en (veld-)schuren. Dit gebeurd uiteraard in nauw overleg met de eigenaar van het gebouw. Belangrijk daarbij is dat het gebouw dag- en nacht toegankelijk is voor de kerkuilen. Het is ook mogelijk om een kerkuilenkast in de stal op te hangen met een in/uitgang direct naar buiten door de buitenmuur. Een tweede schuilplaats in de directe omgeving van de nestkast is dan wel een voorwaarde. De kerkuil is een bijzonder nuttige vogel voor een boerderij vanwege het wegvangen van de muizen en ratten. De Natuurgroep Kockengen is nog opzoek naar locaties waar nestkasten voor uilen kunnen worden geplaatst. Voor nadere informatie kijk op de website www.natuurgroepkockengen.nl

Tekst en foto's: Gijs Kleinveld.